Här kan du läsa om de vanligaste frågorna och svaren. Undrar du över något annat? Då är du varmt välkommen att höra av dig.

Kognitiv beteende terapi- KBT, är en terapiform som används vid behandling av psykisk ohälsa. Forskning har visat att KBT är en effektiv behandlingsform. KBT är evidensbaserat och finns med som rekommenderad behandling enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

KBT utgår från att det finns ett samband mellan tanke, känsla, kropp och handling; att dessa kan påverkas och förändras för att minska lidande och ge möjlighet till en förbättrad livssituation.

En legitimerad psykoterapeut betyder att personens blivit godkänd och granskad av Socialstyrelsen samt arbetar under de lagar och bestämmelser som styr yrkeskåren. Arbetet sker under sekretess och tystnadsplikt. Journalföring sker i ett patientsäkert journalföringssystem.

Du måste vara över 18 år för att boka en tid via hemsidan. Om du är under 18 år eller söker vård för en anhörig som är under 18 år, kontakta då mig för vidare diskussion.

Försök sitta på en avskild plats där du kan sitta ostört och tala fritt, stäng av ljudet på mobilen, ha tillgång till penna och papper om du vill anteckna något under samtalets gång, exempelvis eventuell hemuppgift.

Det kan vara svårt att på egen hand definiera sitt problem och därmed förstå vad som behöver ske för att skapa en förändring. Vid ett första samtal kan vi då samtala kring detta och skapa en förståelse kring din problematik och därefter hitta möjliga vägar framåt.

Det första samtalet är ett av de kommande 2-3 bedömningssamtalen. Ett bedömningssamtal behöver alltid ske innan eventuell behandling kan påbörjas. Det är även ett tillfälle för dig att känna efter om valet av psykoterapeut känns rätt. Samtalet är informativt och du får information kring upplägg, struktur och sekretess. Du får även möjlighet att berätta kring dina förväntningar på terapin och ge bakgrund till varför du söker hjälp.

Ja, psykoterapeuter lyder under bestämmelserna som gäller för sekretess och tystnadsplikt.

En psykiatriker är utbildad läkare i grunden och har sedan specialiserat sig vidare inom psykiatri. En psykolog kan arbeta med både psykologiska utredningar och samtalsterapi. En psykolog kan även vidareutbilda sig till psykoterapeut. En psykoterapeut har sin spetskompetens inom psykoterapi men kan komma från olika yrkesbakgrunder såsom läkare, socionom, sjuksköterska eller psykolog.